چاپ فلکسوگرافی یکی از روشهای چاپ برجسته است که از گذشته تا به امروز با توجه به پیشرفت روز افزونی که داشته بهعنوان بهترین روش چاپ برجسته شناخته شده، به گونهای که حتی از چاپ لترپرس نیز سبقت گرفته است. جالب است بدانید که چاپ فلکسوگرافی یک روش چاپی بسیار ساده است که نسبت به چاپ لترپرس از سیستم مرکب سادهتری برخوردار میباشد.
پیش از این در مقاله آشنایی با چاپ فلکسو به تفصیل به معرفی این روش چاپی پرداختیم. یکی از مهمترین مزایایی که فلکسوگرافی دارد، کیفیت چاپ بهینهای است که روی تمامی لایههای چاپی ایجاد میکند. ماشینهای چاپ فلکسوگرافی روزبه روز درحال پیشرفت میباشند که این مورد نیز یکی از دلایل محبوبیت این نوع از چاپ میان صنایع چاپ و بستهبندی است، از این رو در این مقاله از وبلاگ کیهان میهن قصد داریم به معرفی انواع ماشین فلکسوگرافی بپردازیم، پس در ادامه با ما همراه باشید.
انواع ماشین چاپ فلکسوگرافی
همانطور که در مقاله عملکرد ماشین چاپ فلکسو بدان اشاره کردیم هر ماشین چاپ فلکسوگرافی از چهار قسمت اصلی تشکیل شده است:
- قسمت تغذیه
- برجهای چاپ
- قسمت خشک کن
- قسمت تحویل
این چهار قسمت در تمامی انواع ماشینهای چاپ فلکسوگرافی مشترک است، اما ماشینهای چاپ فلکسوگرافی به تنهایی به سه دسته اصلی تقسیمبندی میشوند که در ادامه به تفصیل به معرفی هر کدام خواهیم پرداخت.
- فلکسو خطی In Line
- فلکسو سیلندر مرکزی Cylinder Central Impression
- فلکسو ایستاده Stack
فلکسو خطی In Line
در این مدل از ماشین چاپ فلکسوگرافی برجهای چاپ در یک ردیف مرتب پشتسر یکدیگر قرار گرفتهاند. برجهای بکار رفته در این مدل از ماشین چاپ قابلیت تعویض داشته و حتی برای ساختار چاپ هیبریدی میتوان آنها را با برجهای چاپ افست ترکیب کرد. این نوع از ماشین چاپ قابلیت چاپ هر دو نوع متریال ورق و رول را داشته، برای مثال ورقههای ضخیم و خشک مانند مقوای کنگرهدار نیز توسط این دستگاههای چاپ میشوند؛ همچنین برای چاپ جعبههای مقوایی و بستهبندیهای چند لایه نیز از دستگاه چاپ فلکسو خطی استفاده میشود.
فلکسو سیلندر مرکزی Cylinder Central Impression
در این نمونه از ماشین چاپ فلکسوگرافی از یک سیلندر بزرگ به منظور چاپ تمامی رنگها استفاده میشود و برجهای چاپ به دور این سیلندر مرکزی قرار میگیرند. یکی از مزیتهای این مدل از ماشین چاپ فلکسو داشتن رجیستر بسیار خوب در زمانهایی است که قصد چاپ رولهای بسیار نازک یا کشسان را داریم. این نمونه از ماشین چاپ یکی از گرانترین ماشینهای چاپ محسوب میشود.
فلکسو سیلندر مرکزی به دلیل اینکه در هنگام چاپ لفاف بستهبندی به دور یک سیلندر مرکزی حرکت میکند باعث میشود تا چاپ رنگهای مختلف با کمترین میزان جابهجایی و بالاترین دقت صورت گیرد؛ این مسئله منجر میشود تا در زمانهایی که رنگ و ترکیبات رنگی در چاپ از اهمیت بالایی برخوردار است، ماشین چاپ فلکسو سیلندر مرکزی بهترین گزینه برای چاپ فلکسوگرافی محسوب شود.
در این نوع از ماشین چاپ سیلندر چاپ با سیلندر فشار یکی است؛ همچنین با توجه به اینکه متریال روی سیلندر چاپ میخوابد و تمام پروسه چاپ را میپوشاند، بهترین ثبات موقعیتی ممکن در این نمونه از ماشینهای چاپی برای ما فراهم میشود.
فلکسو ایستاده Stack
در ماشین چاپی فلکسو ایستاده برجهای چاپی پشت سر یا بالا و پایین یکدیگر قرار میگیرند و در انواع دو تا هشت رنگ ساخته شده خواهند شد. برخلاف فلکسو سیلندر مرکزی این نمونه از ماشین چاپ فلکسوگرافی از رجیستر خوبی برای چاپ متریالهای بسیار نازک که در هنگام چاپ کش میآیند، برخوردار نیست. در این نمونه از ماشین چاپ برای هر رنگ یک سیلندر چاپ وجود دارد که لفاف از آنها عبور میکند. از آنجایی که دقت رجیستر این نوع از ماشین پایین است بیشتر برای کارهای چاپی ساده از آن استفاده میشود.
کلیشههای چاپ فلکسوگرافی چگونه تهیه میشوند؟
کلیشههایی که در فلکسوگرافی از آنها استفاده میشود از طریق حکاکی لیزری یا قالبگیری تهیه میشوند، البته امروزه نمونههای معمولی کلیشهها جای خود را به کلیشههای فتوپلیمری دادهاند که قابلیت مناسبی برای رسیدن به کیفیت بالاتر و چاپهای چهار رنگ دارند. جنس کلیشههایی که در فلکسوگرافی استفاده میشود از مواد انعطافپذیر همانند لاستیک، پلاستیک و یا پلیمرهای حساس به نور یووی که همان فتوپلیمر است، ساخته میشوند.
برای افزایش استحکام فتوپلیمر را بر روی لایه نازک و غیرقابل انعطافی میکشند، سپس قسمت چاپکنند کلیشه را به وسیله یک فیلم نگاتیو با نور UV نوردهی میکنند؛ این نوردهی باعث میشود تا سطح کلیشه به بخشهای تصویربردار نور خورده و قسمتهایی از کلیشه که نور بر آنها تابیده نشده است، بدون تصویر میمانند. در مرحله بعدی با عملیات شستوشو قسمتهایی که نور بر آنها خورده نشده شسته میشوند و تصویر برجسته بر روی کلیشه باقی میماند.
انواع کلیشههای چاپ فلکسوگرافی
به طور کلی کلیشههای چاپ فلکسوگرافی در سه نمونه ذیل تهیه میشوند:
- کلیشه CTP
یک لایه مشکلی جاذب اشعه لیزر که در حقیقت نقش نگاتیو فیلم را دارد بر روی کلیشه نصب میشود، این لایه پایه منجر به استوارتر شدن کلیشه خواهد شد و از دفرمه شدن کلیشه جلوگیری میکند که این مسئله مزیت این نمونه از کلیشهها نسبت به نمونه یک لایه آن است.
- کلیشه یک لایه
در زیر کلیشه یک لایه زیرین جهت افزایش استواری کلیشه قرار داده میشود و نوردهی از پشت صورت میگیرد، پس از سفت شدن لایه محافظ را برداشته و کلیشه را شستوشو میدهند. در مرحله بعدی برای سفت شدن مابقی کلیشه آن را زیر نور UV قرار میدهند.
- کلیشه چند لایه
این کلیشه را برای رسیدن به بالاترین کیفیت چاپ هافتون استفاده میکنند، وجود لایه پایه در این مدل از کلیشه منجر به جلوگیری از دفرمه شدن لایه برجسته که نازکتر از میشود. همچنین به هنگام نصب کلیشه بر روی سیلندر هیچگونه کشش طولی در آن صورت نمیگیرد.
سخن آخر
در این مقاله از وبلاگ سایت کیهان میهن به معرفی انواع ماشینهای چاپ فلکسوگرافی و همچین روش تهیه کلیشههای مورد استفاده در فلکسوگرافی پرداختیم، اگر جزو علاقمندان این مطلب بودید پیشنهاد میکنم مقالات پیشین ما را که در ارتباط با چاپ فلکسوگرافی بود را نیز از دست ندهید. امیدواریم که این مطالب برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد. ممنون که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید.
دیدگاه خود را بنویسید